EsettanulmanyokAjanlatokReferenciak

 Nilsson "csodalencséje"


Fórum, spam nélkül


Hírlevél 1 x 1


Nilsson "csodalencséje"

Ha már fáj... A teniszkönyök projekt


A magányos honlap eseteNagyon bosszantott az a sok sületlenség amit emberek összehordtak Lennart Nilsson épp akkortájt magyarul is megjelent “Gyermek születik” című kiváló könyve kapcsán. Az önkéntes mérvadók speciális objektívekről, hajszálvékony száloptikákról tartottak kiselőadásokat. A helyzet napjainkig mit sem javult, ma is találunk cikket “Nilsson csodalencséje” címmel.

Az újra kiadott könyv kapcsán tehát megint előkerült a téma, ráadásul az Interpressben, amit ennél többre tartottam eddig. Mikor a Digitális fotó magazin címlapján megláttam Nilsson ismert képét:

Kíváncsian vettem meg a lapot, hogy ennyi év után felmerül-e legalább egy fényképészben, hogy valami nem stimmel?

Idézet a cikkből:
Lennart Nilsson megdöbbentő képei az anyaméhben készültek. Számomra a dolog meglehetősen rejtélyes. Még ha elolvastam is a leírásban, hogy endoszkópkameráról van szó, néhány kérdés felvetődött. Az egyik a tér problémája. A képek tanúsága szerint a "modellek" körül annyi (átlátszó) tér van, hogy enyhe torzítás árán teljes képet lehet készíteni. A másik kérdéses dolog a világítás. A magzatok több oldalról meg vannak világítva, akárcsak egy műteremben. A harmadik pedig a kompozíció. Ezeket a képeket megkomponálta az alkotó! Ez is hozzájárul fantasztikus hatásukhoz. A megoldás nyilván nem elsősorban a fotósfortélyokban, hanem az orvosi ismeretekben rejlik.”

Ekkor döntöttem el, hogy publikálom majd három évtizede a fiókok mélyére száműzött képeimet, egykori dédelgetett tervem maradékát, a grafikus illusztrációk helyett fotókkal illusztrált anatómiakönyv megmaradt képeit és eloszlatom a félreértést.

Orvosi, tudományos illusztrációs felvételek készítéséhez a fényképésznek általában speciális felvételi technikát és képfeldolgozási eljárást kell alkalmaznia, mint például a makró-, és mikrófotográfia, infravörös, vagy ultraibolya fényképezés. Ehhez különleges eszközökre, objektívekre, szűrőkre, fényforrásokra és kidolgozó berendezésekre van szükség. Az eredményes munka megköveteli mindezen eszközöknek és eljárásoknak valamint a produkcióhoz használatos adathordozónak, médiumnak  az adott problémához legjobban illeszkedő alkalmazását.
A találékonyság szintén az eszköztár része, nélküle irdatlan pénz elköltésével sem lesz kielégítő az eredmény. Az illusztrációként itt látható képeket 1983-ban készítettem.  

Embryology Embryology Embryology

Az idézett Lennart Nilsson kép gyönyörűen komponált, érzelemgazdag alkotás, igazi címlapfotó, de természetesen nem az anyaméhben készült. Hogy is gondolhatnánk, hogy bármekkora művészetpártoló anya is kockáztatná 20 hetes magzata, születendő gyermeke egészségét egy szép könyvborítóért?
Nézzük meg a 45 éves (!) képet figyelmesen! Képzeljük magunk elé a várandós anyát és gondoljuk át mindazt amit az anatómiáról valaha is tanultunk, hallottunk, vagy láttunk, akár csak egy ismeretterjesztő műsorban. Aztán kezdjük el felépíteni a kép elkészítését. Hol is tudjuk bejuttatni az optikát a méhbe? És a világítást az ellenfényhez? Ezek után a magzatburokról, meg a zavaros magzatvízről akár szó se essék.