EsettanulmanyokAjanlatokReferenciak

 HosszĂş domain - hosszĂş kĂ­n


Jegyzetek


HosszĂş domain - hosszĂş kĂ­n

Ingyen van?


A Tudås Átka!Pár napja egy barátom meg akarta mutatni egyesülete új honlapját. Épp nem voltunk internet közelben, így csak felírtam egy fecnire a címet, amelyet később, otthon néztem meg.
Pontosabban, mielőtt megnézhettem volna, egy ötperces tortúrán mentem át, és végül csak azért nem adtam fel, mert megígértem, hogy megnézem a honlapot.

A következőhöz hasonló linket írtam fel: SETATEKNOC.5MP.EU - így, csupa nagybetĹąvel, mert épp így állt kézre írni.
A fecnimet a zsebemből elővéve egyből eszembe jutott, miért is szerencsétlen a névválasztás és a szolgáltató választás... A név irtózatosan hosszú, ha nem lett volna toll nálam, vélhetően sehova sem jutok. A legnagyobb "ingyenes" szolgáltatókat ismerem, íjász egyesületem honlapja is egyik ilyenen mĹąködik, azonban amikor valaki új belép a piacra, egy "ingyenes" szolgáltatással, mindig számolnia kell vele, hogy a piacon jelenlévőkhöz mérik majd. Így van ez azzal a szolgáltatóval is, akik ingyenes tárhelyet nyújtanak és egy egyszerĹą cms -t, amivel állításuk szerint pár perc alatt felhúzhatjuk honlapunkat.

Csábító ajánlatokMondanom sem kell, hogy a papírra sebtiben felfirkált 5mp.eu domain nevet először smp.eu-nak olvastam, amely természetesen nem létező domain, ezt látva kipróbáltam .hu végződéssel, ekkor eljutottam egy biztonságtechnikai céghez, innen pedig a némi tarkóvakargatás után, szigorúan próba-szerecse alapon begépeltem az 5mp.eu domaint, amivel a honlap - láss csodát- mĹąködött. Az itt lévő oldalról elég annyit tudni, hogy a tárhelyhez tartozó cms rendszer 12 egy tucat elven készíti a honlapokat: fejléc képet lehet választani, egy sornyi szöveget elhelyezni az oldal tetején, majd menüpontokat és szövegeket beszúrni a lap bal oldalán látható menübe. Nem is nagy durranás, minden honlap, amit itt találunk, gyakorlatilag ugyanúgy néz ki.

Az előzőeket azért gondoltam leírni, mert ha nem lett volna nálam toll, valószínĹąleg a keresgélés első 5 percét azzal töltöttem volna, hogy egy tök ismeretlen honlap ismeretlen ingyenes szolgáltatójának doménjét próbálom kitalálni, úgy, hogy tippelgetek az általam ismert szolgáltatók doménjeit behelyettesítve a név után.

Honlap-fejlesztőként nem csak azt találom problémásnak ezzel a doménnel, hogy tucatszám találhatóak rajta gyakorlatilag ugyanolyan honlapok, hogy a felépítése miatt a kereső-szolgáltatások nem találják meg az itt összelapátolt oldalakat, hanem még az is, hogy a szolgáltató cég domain elnevezésének betĹąi összekeverhetőek. Nem is haboztam barátomnak elmondani a véleményem, melyet, mivel tudom, hogy okos ember, meg fog fogadni.

Lássuk a kérdést technikai oldalról!

"A tartománynév (angolosan domainnév, illetve doménnév) egy számítógép egyedi neve az interneten, amely megkülönbözteti a többitől. A tartománynevek csupán címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk.

A tartományneveket gyakran összekeverik a weblapokkal, webhelyekkel, a webcímekkel (URL) vagy az internetes szolgáltatásokkal, melyek az adott néven (pontosabban az adott névvel elérhető számítógépen) érhetőek el. A tartományneveknek nincs szoros köze a neveken elérhető szolgáltatásokhoz (mint ahogy a házszámoknak sincs például közük ahhoz, hogy a házban pékség vagy nyomda üzemel)."

(wikipedia)

"A tartománynevek rendszerének felépítése hierarchikus, vagyis a nevek részei közül egyesek alá vannak rendelve a név más részeinek. Hagyományosan a nevek a legalacsonyabb szintĹą elemmel kezdődnek, ami alá van rendelve az azt követő elemnek, ami az őt követőnek, és így tovább. Az elemeket ponttal választjuk el."

(wikipedia)
 

Így tehát a setateknoc.5mp.eu -n található oldal a hierarchia 3. lépcsőfokán áll.
Az első lépcsőfok legfelső szintĹą tartomány neve, vagyis itt a ".eu". Ezt nem lehet kikerülni, minden weboldalnak egy-egy felső szintĹą domén alá kell tartoznia, ha az interneten megjeleníthető akar lenni.
A második lépcső az "5mp" név, mely, mint látjuk, az ".eu" fődoménen keresztül érhető el. Ez a név már csak egy másodlagos tartományt takar, mely alatt azonban már mĹąködtethető webtárhely-szolgáltatás. MInden ilyen, második szintĹą tartománynév egy jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező tulajdonost takar, tehát a tulajdonosa lehet magánszemély, cég, egyesület, alapítvány, egyház). Előzőek miatt minden szolgáltatás, amit a tulajdonos nyújt, külső szemlélő számára rajta keresztül jön. Ezért, minden, "ingyenes" honlap, mely jelen szolgáltatóhoz kapcsolódik, az ő oldalát erősíti.
Tehát, a harmadik lépcsőfokon a "setateknoc" honlapot valójában mĹąködtető szoftver, egy szerver áll, mely, ún. "alias"-ként az "5mp.eu"-n keresztül érhető el.
Amennyiben nem törekszik a profitra vagy nem zavarja, hogy függ szolgáltatójának megszĹąnésétől, úgy Önnek ez akár teljesen meg is felelhet.

Természetesen ennél azért egyszerĹąbb, közvetlenebb módja is van egy honlap elérhetővé tételének, mégpedig kb nettó 3000 forintért, 5 évre.
Egy .hu domain megvásárlása ugyanis nagyjából ennyibe kerül. Ha kereskedelmi honlapot szeretne üzemeltetni, egy normál, rövid, egyedi, megjegyezhető doménnel jobban jár, mint egy olyan alias néven elérhető oldallal, ami így gyakorlatilag a szolgáltató honlapjának egy aloldalaként mĹąködik. Az állítólagos ingyenességről már egy korábbi cikkemben írtam.

Ha azért döntene úgy, hogy ilyen helyre vinné saját honlapját, mert nincs semmilyen programozási ismerete, akkor javaslom, hogy inkább próbálja ki a Joomla! -t, mert ez a tartalomkezelő (CMS) a honlapja karbantartásához egyátalán nem igényel programozási ismereteket.Ha azt sem tudja, mi az a CMS, az ajánlatunk Önnek szól!

Minden honlap halála az elhagyatottság. Ha Önnek kevés ideje van, nincs meg a megfelelő technikai felkészültsége vagy egyszerĹąen csak szívesebben foglalkozna bármi mással, mint egy honlap „babusgatásával”, akkor nem kell mást tennie, mint választani egyet alábbi csomagjaink közül!honlapok: teniszkĂśnyĂśk.hu

Két oldal mélységĹą honlap, melynek nyitóoldala ismerteti a kórképeket és a már létező orvosi kezelést, valamint megadja a lehetőséget az olvasónak a cég által a problémára kínált újszerĹą megoldás megismerésére, egy kattintás árán.Ingyen van?

Ha azt a honlapot, amivel pénzt szeretnének keresni, olyan helyre rakják, ami ingyen van, akkor hamarosan azzal szembesülhetnek, hogy a fejlécben, láblécben és az oldal egyéb részein a konkurencia hirdetései tobzódnak. Ilyenkor aztán kiderül, valójában mi van ingyen.Az angolosan tĂĄvozĂł honlap tĂśrtĂŠnete

Vajon mi késztet egy ismert és népszerĹą kozmetikust arra, hogy frissen elkészült honlapját megint szó nélkül hátrahagyja, miként az előzőt is?